planC | Lukuaika 1 min

Uusi normaali vie HR:n aikaa - näin vältät aikasyöpöt

Organisaatiot pakottavat toimintaansa uuteen muottiin, jossa etätyö on normaalia, mutta tavalliseksi koettua kanssakäymistä koitetaan välttää.

Muutos aiheuttaa huomattavasti päänvaivaa ja työnsarkaa henkilöstöhallinnossa, sillä useilla työpaikoilla heidän pöydälleen tipahtavat kaikki pyynnöt uusista tarvikehankinnoista ja laitekorjauksista aina uuden henkilön etäperehdytykseen asti – ja siinä sivussa pitäisi suunnitella kuinka organisaatio toimii uudenlaisessa tilanteessa.

Jotta HR:n aikaa jäisi myös muutoksen hallintaan, tulee turhat aikasyöpöt ja epärelevantit tehtävät tunnistaa ja pohtia, kuinka niihin tartutaan. Työympäristöjen asiantuntija Staplesin Head of HR Kirsi Utti on marinoitu vuosien saatossa kymmenissä sisäisissä HR projekteissa ja hänellä on selkeä näkemys, kuinka omaa työtä johdetaan: suunnitelmallisesti ja keskittyen liiketoiminnan kannalta relevanttiin työhön.


”Oli kyse nyt käsillä olevasta poikkeustilanteesta tai arjesta, eteenpäin katsova ja strategiaan pohjautuva suunnitelma on kaiken aa ja oo. Ilman pitkäjänteistä suunnitelmaa jäät kiinni yksityiskohtiin ja vääriin tehtäviin”, kuvailee Utti.

Koko työympäristön kattava suunnitelma auttaa ymmärtämään, mitä kaikkea voi tulla eteen.

”Meillä Staplesilla suunnittelu on lähtenyt erilaisista työtiloista. ”Uuden normaalin” myötä Plan C:ksi nimetty ajattelumalli laajeni huomioimaan paremmin uudet puhtausvaatimukset ja perinteisten työtilojen lisäksi etäkonttorin tarpeet.”

Miten teen työpaikastani turvallisen ja toimivan?  Pandemia-aika vaatii työnantajilta toimenpiteitä, jotta työympäristöistä  tehdään hygienisiä ja toimivia - missä ne ikinä sijaitsevatkaan. Mutta miten? Lataa opas

Ei olekaan aivan sama, kuinka kotona työskennellään. Etätöiden ergonomiaongelmat kaatavatkin tällä hetkellä enemmän työikäisiä kuin korona. Ongelma ei tullut esiin heti alkukeväästä, mutta kevään mittaan rasituksen jatkuessa, ergonomiatuotteiden myynti on kasvanut myös Staplesilla.

”Suutarin lapsilla on kerrankin kunnon kengät, kun olemme tarjonneet jokaiselle työntekijälle myös kotiin kotityöpistepaketin; sähköpöytä, työtuoli, ulkoinen näyttö sekä tietenkin näppis ja hiiri”, listaa Utti.

Hyvätkin ergonomiatuotteet kotiin saa muutaman sairauspäivän hinnalla.

”Tämä on tietenkin iso satsaus, mutta uskomme sen maksavan itsensä takaisin tuki- ja liikuntaelinsairausvaivojen poissaololla.”

Eroon "joku-kulttuurista"


”Tiedätkö ne pieneltä tuntuvat tehtävät, jotka eivät kuulu oikein kenenkään pöydälle? ”Joku” äkkiä vaan hoitaa”, kuvailee Utti.

Kun oikeaa omistajuutta ei löydy, tällaiset tehtävät päätyvät helposti HR:n pöydälle. Yksittäinen tehtävä saattaa olla nopeampi itse suorittaa, kuin etsiä sille parempi osoite. Näillä tehtävillä on tapana kasaantua ja kerran tehtävään lupautuneena, on vaikeaa seuraavalla kerralla sanoa ”ei”.

”Itse olemme ratkaisseet asian sillä, että meillä on töissä se kuuluisa JOKU. Henkilö, joka hoitaa ne usein arjen sujuvuuden kannalta tärkeät, mutta kenellekään kuulumattomat työt.”

Staplesin lisäksi kuka tahansa voi nyt hyötyä jokusta.

”Omaa työtäni ainakin helpottaa kovasti, kun voin luottaa siihen, että “joku” hoitaa ja itse voin keskittyä omaan työhöni täysillä. Ja mikä parasta, tämä meidän joku-palvelu on myös asiakkaidemme saatavilla. Uskon, että me emme ole ainoa organisaatio, jossa tarvetta Jokulle.”

”Jokuiluun liittyvät tehtävät ovat yleensä melko helppoja hallita, ja sen vuoksi niitä pallotellaan. Haluamme tarjota asiakkaillemme ihan oikeaa Jokua, osa-aikaista assistenttia, joka voi hoitaa tarviketilaukset tai tukkiutuneen printterin! Tai vaikka tilata ne ergonomiatuotteet henkilöstön kotikonttoreille.”

Miten teillä valmistaudutaan uuteen ja jo vakiintuneeseen normaaliin?

Kirjoittaja on Staples Finlandin Head of HR Kirsi Utti, joka on marinoitu vuosien saatossa kymmenissä sisäisissä HR projekteissa. Kirsille korona oli vain projekti muiden joukossa - mielenkiintoinen sellainen toki!

Plan C - Kaikki tarvittava muuttuviin työympäristöihin  Me Staplesilla olemme työympäristöjen asiantuntijoina valmiita auttamaan sinua  turvallisen työympäristön luomisessa. Tämä on suunnitelma C -  paluu  työpaikoille, jotta työntekijät voivat palata töihin turvallisin mielin.  Lue lisää

Tutustu muihin aiheeseen liittyviin kirjoituksiin

Staplesin juoksuhaaste

Olemme kasanneet omasta Staplesin porukasta aktiivisen ja motivoituneen 10 hengen nipun jonka tavoitteena on saada tossu liikkumaan ja päästä parempaan kuntoon. Porukka on osittain perusliikunnallinen mutta eletyt vuodet hieman jo näkyvät. Tule seuraamaan miten onnistumme 10 viikon matkallamme.

Lue lisää

Joku-palvelu

Jotta HR:n aikaa jäisi poikkeusaikana myös muutoksen hallintaan, tulee turhat aikasyöpöt ja epärelevantit tehtävät tunnistaa, sekä pohtia, kuinka niihin tartutaan. Lue lisää!

Lue lisää

Vaihtuvat työpisteet vaativat mukana kulkevan ergonomian

Etätyö on asettanut haasteita kunnollisen työergonomian löytämisessä. Usein työpisteet ovat liikkuvia, jolloin työpiste muuttuu jatkuvasti. Mukaan otettava RollerMouse mobile edistää hyvää työergonomiaa, missä ikinä töitä teetkään! Tutustu laadukkaaseen työergonomiaan!

Lue lisää

Tilaa blogit sähköpostiisi