planC | Lukuaika 1 min

Toimistoelämää koronan aikana

Elämä jatkuu ja arki löytää uudet uomansa, mutta minkälaisena työelämä näyttäytyy kaiken tämän eristyksen ja desinfioinnin jälkeen? Työympäristön asiantuntijoina me olemme pohtineet tätä monesta näkökulmasta; miten elämä yleensäkin muuttuu, mutta erityisesti miten työelämä muuttuu ja kuinka työympäristöjen pitäisi muuttua. Varmaa on, että uusi arki löytyy kyllä, mutta hieman erilaisena kuin sen aiemmin tunsimme.

Meillä Staplesilla etätyö oli arkea jo ennen kuin korona iski. Toki se, että kaikkien on oltava etänä joka päivä oli myös meille uutta, mutta ylpeydellä voin todeta, että organisaatiomme sopeutui vauhdilla tapahtuneeseen muutokseen huikean hyvin. Tämän pakkoeristyksen aikana jopa ne työntekijät, jotka olivat aiemmin sitä mieltä, että työtä voi tehdä vain toimistolla, ovatkin nyt sitä mieltä, että hommat sujuvat kotitoimistollakin vallan mainiosti.

Näyttääpä myös siltä, ettei henkilöstökokemuskaan ole kärsinyt, vaan suurin osa tekee työtä kotikonttorilla hymyssä suin. Tiedonkulkua ja palaverikulttuurin kohentumista jopa kiitellään, sillä Teams on tuonut kaivattua struktuuria ja jämäkkyyttä. Sosiaalisia kontakteja kollegoiden kanssa toki kaipaavat kaikki.

Elämä jatkuu, mutta miten?

Meidän visio on rakentaa parhaita työympäristöjä, joten ensimmäinen konkreettinen toimenpide on luonnollisesti rakentaa omasta työympäristöstämme turvallinen paikka tehdä perinteistä lähityötä ja kohdata kollegoja.

Emme toki ole ainoa firma, joka pohtii sitä, minkälainen on ”uusi normaali”. Muun muassa Hollantilainen Cushman & Wakefield on tehnyt havainnollistavan videon omien pohdintojensa pohjalta. Six feet Office kuvaa uutta normaalia, jossa ihmisten kohtaamisia rajoitetaan, turvaetäisyyttä pidetään ja pisaratartuntoja koitetaan estää muokkaamalla toimistot uuteen normaaliin eli Six feet Office-malliin.

Myös me Staplesilla tulemme rakentamaan oman toimistomme turvalliseksi paikaksi. Tulemme toki tekemään paluun lähityöhön vasta edessä häämöttävien kesälomien jälkeen ja silloinkin asteittain, mutta sitä ennen muokkaamme:

 • Jatkossa vain osa jengistä paikalla samaan aikaan. IT pohtii mikä on se järjestelmä, jolla tästä tehdään sujuvaa.
 • Survival kit lähipäiville – käsidesi, hengityssuojain yms. henkilökohtaiseen käyttöön
 • Henkilökohtaiset työvälineet jokaiselle – näppis ja hiiri nyt ainakin
 • Palaverit ja tapaamiset mahdollisimman paljon digitaalisesti
 • Työympäristön hygieenisyydestä huolehtiminen:
  • sisäänkäynneillä käsidesiautomaatit
  • jokaisella työpisteellä käsidesi
  • desinfioivia pyyhkeitä, joilla työpiste pyyhitään ennen ja jälkeen oman käytön
 • Turvavälin järjestäminen
  • vain joka toisella työpisteellä voi työskennellä
  • kaikkien työpisteiden väliin pleksisermit
  • neukkareihin myös mahdollisuuksien mukaan pleksisermit ja tietenkin rajoitamme henkilömäärää suljetuissa neuvottelutiloissa
  • Kylttejä ja tauluja muistuttamaan ja demonstroimaan kahden metrin turvaväliä

Arki palaa. Ja vaikka poikkeustila on toivottavasti pian jo historiaa, niin etätyö otti isomman jalansijan ainakin suomalaisessa työelämässä. Haluamme siksi myös varmistaa henkilöstön ergonomian kotikonttoreilla. Toki jo poikkeusajalle on tehty järjestelyjä ja ergonomiaa on tuettu erilaisilla välineillä, mutta nyt kun etätyö on tullut jäädäkseen, kiinnitämme ergonomiaan vielä ekstrahuomiota.

Tarjoammekin jokaiselle työntekijälle myös kotiin kotityöpistepaketin; sähköpöytä, työtuoli, ulkoinen näyttö sekä tietenkin näppis ja hiiri. Löytyyhän kaikki tämä omasta valikoimastamme. Tämä on tietenkin iso satsaus, mutta uskomme sen maksavan itsensä takaisin tuki- ja liikuntaelinsairausvaivojen poissaololla.

Miten teillä valmistaudutaan uuteen normaaliin?

Kirjoittaja on Staples Finlandin Head of HR Kirsi Utti, joka on marinoitu vuosien saatossa kymmenissä sisäisissä HR projekteissa. Kirsille korona oli vain projekti muiden joukossa - mielenkiintoinen sellainen toki!

Plan C - Kaikki tarvittava muuttuviin työympäristöihin Me Staplesilla olemme työympäristöjen asiantuntijoina valmiita auttamaan sinua turvallisen työympäristön luomisessa. Tämä on suunnitelma C -  paluu työpaikoille, jotta työntekijät voivat palata töihin turvallisin mielin.  Lue lisää

Tutustu muihin aiheeseen liittyviin kirjoituksiin

Aktiivinen istuminen ja työasennon vaihtelu ovat työhyvinvoinnin keskiössä

Teitpä työtäsi sitten toimistolla tai kotona, työympäristöllä on suuri vaikutus työyhteisön hyvinvointiin ja sen myötä yrityksen menestykseen. Vaikka asento olisi kuinka ergonominen, ei yhteen asentoon kannata jämähtää liian pitkäksi aikaa. Stoo® -tuoteperhe tarjoaa kalusteet tämän päivän työntekoon. Tutustu aktiiviseen työergonomiaan!

Lue lisää

Yliopisto kuin pieni kaupunki - Case Jyväskylän Yliopisto

Jyväskylän Yliopisto on pärjännyt poikkeustilanteessa erinomaisesti nopean reagointinsa ja osaavien kumppaniensa ansiosta. Mutta mitä kaikkea pitää huomioida ja ennakoida, jotta sekä opiskelijoille että työntekijöille mahdollistetaan opiskelu ja työnteko turvallisuudesta tinkimättä? Lue lisää asiakastarinastamme!

Lue lisää

Uusi normaali vie HR:n aikaa - näin vältät aikasyöpöt

Jotta HR:n aikaa jäisi poikkeusaikana myös muutoksen hallintaan, tulee turhat aikasyöpöt ja epärelevantit tehtävät tunnistaa, sekä pohtia, kuinka niihin tartutaan. Lue lisää!

Lue lisää

Tilaa blogit sähköpostiisi