kumppanit | Lukuaika 2 min

Ergonominen kotitoimisto on työntekijän ja työnantajan yhteinen etu

Toimistotyö siirtyi keväällä kiireesti koteihin. Toimistolle jäi työterveysfysioterapeutin tarkistama ergonominen työpiste sähköpöytineen, näyttöineen, näppäimistöineen ja hiirineen. Kotitoimisto muodostui läppärin avulla kenellä minnekin: sohvannurkkaan, sängyn laidalle, saunaan. Luovuuden puutteesta ei voida moittia! 

Etätyötä on jatkunut monilla työpaikoilla jo puolen vuoden ajan, eikä täysin entiseen palata koskaan. Moni on huomannut kotona työskentelyn edut, kuten työmatkoissa säästetyn ajan, ja useat yrityksetkin ovat ilmoittaneet pienentävänsä toimitilojaan ja sallivansa etätyön jatkossakin. Väliaikainen onkin muuttumassa ainakin osittain pysyväksi.

Nyt on siis viimeistään korkea aika laittaa kotitoimistot kuntoon ja varautua siihen, että etätyötä saadaan tehdä jatkossakin. Pienillä muutoksilla pääsee jo pitkälle etätyöpisteen ergonomiassa!

Vastuu hyvinvoinnista siirtyi työntekijälle

Tiesithän, että jos sovit työnantajasi kanssa etätyöskentelystä osa- tai kokoaikaisesti - vaikka väliaikaisenakin järjestelynä - toimistotyötiloja koskevat vaatimukset pätevät kotitoimistossakin. Työnantajan pitäisi siis varmistaa, että kotona työskentely ei ole fyysinen taakka työntekijöille. Työntekijän terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin varmistamiseen sisältyy periaatteessa työpisteen arviointi terveyden kannalta ja tarvittaessa korjaus, mutta käytännössä vasta edelläkävijäyritykset ovat etätyönantajina näin pitkällä. Työntekijän itsensä vastuulla on huolehtia terveydestään ja tarvittaessa ilmoittaa työnantajalle työtä vaarantavista tekijöistä.  

Vastuu oman työpisteen ergonomiasta kannattaa ottaa omiin käsiin, sillä huonossa asennossa työskentelyllä saattaa olla pitkäkantoisiakin vaikutuksia. Työpisteen toimivuuden voi ottaa proaktiivisesti puheeksi työnantajan kanssa, mutta muistathan, että itsekin hankitut työvälineet kalusteineen ovat verovähennyskelpoisia joko työhuonevähennyksen tai todellisten kulujen osalta.

Työnantaja hyötyy ergonomian varmistamisesta

Harva työnantaja sanoisi uudelle työntekijälle, että tervetuloa taloon, voit työskennellä seuraavat puoli vuotta tuossa kahvipöydän ääressä. Koronakeväänä tämä kuitenkin muuttui monen todellisuudeksi. Monella työnantajalla ja työntekijälläkin oli varmasti paljon mietittävää poikkeustilanteessa, eikä työpisteen ergonomia monellakaan ollut ensimmäisenä mielessä. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat kuitenkin merkittävä pitkienkin sairauslomien aiheuttaja. Erityisesti niska-hartiavaivat ovat hyvin yleinen sairauspoissaolon syy.

Yhden suomalaisen sairaspoissaolopäivän kustannuksen on laskettu olevan noin 300 euroa. Tässä ei vielä ole mukana lääkäri- tai esimerkiksi fysioterapiakustannuksia. Sairastaminen tulee työnantajalle kiistattoman kalliiksi, joten työntekijöiden työkykyä kannattaa jo ihan taloudellisistakin näkökulmista pyrkiä pitämään yllä. Panostus työergonomiaan muuttuukin kustannussäästöksi, kun sairaspoissaolot vähenevät.

Myös työtehokkuus paranee kunnollisen ergonomian myötä. Miellyttävässä, ryhdikkäässä asennossa on helpompi keskittyä. Kirjoitusnopeus nousee, kun näppäimistö on oikealla korkeudella, ja tarkalla, helppokäyttöisellä hiirellä on helppoa liikkua näytöllä. Kannattaa myös huomioida eri tehtävien vaatimukset. Esimerkiksi kirjanpitotyöstä ei tule mitään ilman numeronäppäimistöä, joten työskentelyn pelkän pikkuläppärin varassa voi unohtaa. 

Parhaat vinkit terveeseen ja tuottavaan etätyöpäivään

Jotta työpäiväsi olisi kotitoimistollakin tuottava ja turvallinen terveydellesi, kannattaa muutamaan asiaan kiinnittää erityisesti huomiota. 

  1. Tarkastele työasentoasi. Kehosi kaipaa vaihtelua ja työskentelyasentoa olisikin hyvä vaihtaa - edes vähän - jopa 20 minuutin välein. Välillä kannattaa työskennellä seisten. Jos sinulla ei ole sähköpöytää, voit kohottaa näyttöäsi tai läppäriäsi kirjojen tai tukevien laatikoiden avulla. Jos tarvitset näppäimistöä, muista pitää se luonnollisella korkeudella. Kotitoimistolla voit olla hyvinkin luova työskentelyasentojen suhteen: Mikset tekisi hetken töitä lattialla vatsamakuulla? Selkäsi kiittää! 
  2. Laita työpisteesi kuntoon. Uusille kalusteille ei välttämättä ole tilaa, mutta älä silti laiminlyö työpisteen ergonomiaa. Keittiön pöytäkin käy, kunhan kaikille IT-laitteille on tilaa ja pöydän alla tilaa jaloille. Varmista, että käsivarret ja työtuoli ovat hyvässä, tukevassa asennossa ja että työpöytä on juuri sinulle sopivalla korkeudella. Jos sinulla ei ole kunnollista työtuolia, kannattaa istuimia vaihdella päivän aikana.
  3. Mahdollista käsille ja niskalle luonnollinen asento. Käden ja käsivarren tulisi levätä pöytätasolla, eivätkä hartiat saa olla korvissa. Lisäksi on tärkeää pitää kämmen luonnollisessa asennossa. Näytön pitäisi olla miellyttävällä katselukorkeudella, ei alhaalla pöydän tasossa. Pelkän kannettavan tietokoneen kanssa tämä yhdistelmä ei onnistu mitenkään, mutta voit kohottaa läppärin näytön oikealle korkeudelle, kun käytät erillistä näppäimistöä ja hiirtä.
  4. Opettele kymmensormijärjestelmä ja näppäimistön pikakomennot. Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella tehokkaampaa, vähemmän rasittavaa näppäimistönkäyttöä. Kymmensormijärjestelmä mahdollistaa käsien pitämisen näppäimistöllä rentoina ja kirjoittamisen näppäimistöön vilkuilematta. Näppäimistön pikakomennot puolestaan auttavat vähentämään hiirenkäytöstä johtuvaa rasitusta. 
  5. Muista pitää tarpeeksi taukoja! Pidä viiden minuutin tauko kerran tunnissa. Nouse ylös ja kävele juomaan lasillinen vettä. Pienikin liikkuminen vapauttaa kehon, ja samalla tulet automaattisesti vaihtaneeksi työasentoa.
  6. Pidä kiinni työajoista. Kun työmatkoja ei ole, voi työpäivän lopettaminen olla vaikeaa. Pieni kävely auttaa erottamaan vapaa-ajan työajasta ja piristää mieltä niin aamulla kuin työpäivän päätyttyäkin. 

Ergonomian tärkeimmät tekijät ovat näppis ja hiiri

Jos sinulla on käytössäsi erillinen työhuone tai edes työpöytä, on kotitoimiston rakentaminen huomattavasti helpompaa. Jos kuitenkin työskentelet esimerkiksi keittiön pöydän ääressä, älä käytä sitä tekosyynä laiminlyödä työskentelyergonomiaa. 

Jos teet työtä pääasiallisesti kannettavalla tietokoneella, tarvitset miellyttävään, terveelliseen työskentelyasentoon vähintään erillisen näppäimistön ja hiiren. Jos sinulla ei ole erillistä näyttöä, tarvitset telineen, jolla kohotat kannettavan tietokoneen näyttöä ylemmäs.

Ilman erillistä näppäimistöä ja hiirtä kätesi ja käsivartesi ovat liian vinossa, jos kannettava tietokone on korkealla. Jos lasket tietokoneen sopivalle näppäilykorkeudelle, niskasi puolestaan rasittuu alas katsomisesta. 

Contour Design on ergonomisten tietokonehiirten, kuten RollerMousen, Unimousen ja Contour Mousen tutkimuksen, kehityksen ja muotoilun markkinajohtaja. Contour Design valmistaa myös laadukkaat, ergonomiset näppäimistöt, multimediaohjaimet sekä työskentelymukavuutta parantavia tietokoneen lisävarusteita. 

Kotitoimiston ergonomia paranee pienellä vaivalla esimerkiksi seuraavilla tuotteilla:

RollerMouse
Keskitetty hiiri, jota voit käyttää molemmilla käsilläsi vartalon edessä vähentää tavallisen hiirikätesi kokemaa rasitusta. RollerMouse voittaa läppäreiden omat trackpadit käyttömukavuudessa, -nopeudessa ja -tarkkuudessa. RollerMouseRedistä on saatavilla langaton versio, joka on helppo kuljettaa toimistoon ja kotiin.

Balance Keyboard

Ergonominen näppäimistö joka on suunniteltu RollerMousen kumppaniksi. Säädettävissä negatiiviseen kallistuskulmaan, joka vähentää ranteiden ja sormien jännitystä kirjoittaessa..

Unimouse

Ergonominen hiiri säädettävällä kallistuskulmalla ja peukalotuella. Hiiren kallistuskulmaksi voidaan säätää 35–70 astetta, ja myös peukalotuki on säädettävissä kaikkiin suuntiin. 

Contour Laptop Stand

Kannettavan tietokoneen telineen avulla näyttö kohotetaan silmän korkeudelle ihanteelliselle työskentelyetäisyydelle. Kestävä alumiinirunko takaa käyttövarmuuden ja on kevyt kuljettaa mukana taskussa tai tietokonelaukussa. Teline myös pitää kannettavan tietokoneesi viileänä.

Tutustu muihin aiheeseen liittyviin kirjoituksiin

Luotettavat tussit ovat tatuointitaiteilijalle elinehto

Tatuointia tehdessä virheille ei ole varaa. Laadukkaat ja kestävät tussit auttavat Devils Ridge Tattoon Tero Heinosta suunnittelemaan asiakkaidensa iholle upeita taideteoksia. Sharpien laadukas ja luotettava tussivalikoima on tässä todella keskeisessä roolissa.

Lue lisää

Staplesin juoksuhaaste

Olemme kasanneet omasta Staplesin porukasta aktiivisen ja motivoituneen 10 hengen nipun jonka tavoitteena on saada tossu liikkumaan ja päästä parempaan kuntoon. Porukka on osittain perusliikunnallinen mutta eletyt vuodet hieman jo näkyvät. Tule seuraamaan miten onnistumme 10 viikon matkallamme.

Lue lisää

Oho, 10 vuotta tuli täyteen.

Viime sunnuntaina minulla tuli täyteen 10 vuotta Staples Finlandilla (ja sain valita parista eri vaihtoehdosta miten minut palkitaan). Lue talousjohtajamme Poulin Lindqvistin mielenkiintoinen uratarina Staplesilla.

Lue lisää

Tilaa blogit sähköpostiisi