Lukuaika 1 min

6 vinkkiä, kuinka parannat vaihtuvien työpisteiden toimivuutta ja viihtyisyyttä

Nykyaikasilla työpaikoilla työ ei ole enää sidottu toimistoon. IT-analytiikkayhtiö IDC:n mukaan lähes 40 prosentilla työntekijöistä työ on osittain tai kokonaan liikkuvaa. Se asettaa kuitenkin omat haasteensa. Äskettäisessä Dellin tutkimuksessa havaittiin, että yli kolmannes työntekijöistä eri puolilta maailmaa oli sitä mieltä, että etätyö heikentää ryhmähenkeä toimistoissa.

Jaetut työpisteet voivat auttaa yhdistämään etätyön ja toimistotyön. Käytännössä se tarkoittaa yhteisten, tilapäisten työpisteiden luomista pysyvien työpöytien sijaan. Työntekijät voivat töihin tullessaan valita minkä tahansa vapaana olevan työpisteen.


Hyvin suunniteltuina ja toteutettuina jaetut työpisteet voivat tehostaa yhteistyötä, tuoda työntekijöitä yhteen ja vahvistaa yrityskulttuuria. Tämä toimintamalli on myös pienyrityksille hyvä keino hyödyntää muutoin käyttämättä jäävät työpisteet.

1. Kannusta työntekijöitä tekemään työpisteestä oman näköisensä päivän ajaksi

Ihmiset haluavat kerätä ympärilleen pöytäkoristeita, valokuvia sekä kyniä, lehtiöitä ja muita toimistotarvikkeita. Jaettujen työpisteiden kohdalla tämä on haaste, sillä työpöytä voi tuntua kylmältä ja persoonattomalta. “Työpisteestä voi tulla pelkkä lattea pinta, josta puuttuu oma tuntu ja persoonallinen ote”, Leitzin julkaisussa todetaan.

Työntekijöille kannattaa antaa mahdollisuus tehdä väliaikaisesta tilasta oman näköisensä. Työpisteen läheisyyteen voi esimerkiksi sijoittaa lokerikkoja, laatikostoja ja hyllyjä, joissa voi säilyttää tavaroita. Pinottavilla lokeroilla voi luoda helposti paljon säilytystilaa, ja niissä työntekijät voivat säilyttää tavaroitaan ja kuljettaa ne vaivatta uudelle työpisteelle. Näin työpisteet pysyvät siisteinä.

2. Suunnittele hyvältä tuntuvat työpisteet

Kensingtonin tutkimuksessa havaittiin, että jaetun työpisteen suurin haaste on työtilan ergonomiasta huolehtiminen. Tuolia, pöytää ja näyttöä tulee voida säätää.

Hyvä ratkaisu on hankkia laadukkaat ja ergonomiset työtuolit, joissa on säädettävät käsinojat sekä eri kulma- ja korkeusasetuksia. Työntekijöiden tehokkuutta ja työn miellyttävyyttä voi tukea myös työpisteen lisävarusteilla. Saatavana on esimerkiksi telineitä kannettaville tietokoneille, selkätukia, hiirimattoja ja jalkatukia, joiden avulla työntekijät voivat nopeasti säätää tilapäisen työpisteen itselleen sopivaksi joka aamu ja työskennellä heille sopivalla tavalla.

3. Edistä yhteistyötä mukautuvilla ja viihtyisillä yhteisalueilla

IBM:n Euroopassa tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että säännöllisesti etätyötä tekevillä on ongelmia yhteistyössä ja viestinnässä muiden työntekijöiden kanssa. Yhteistyötä tukeva toimisto kannustaa työntekijöitä tulemaan paikan päälle pallottelemaan ideoita tai luomaan suhteita muihin työntekijöihin. 

“Muotoilu ei vaikuta pelkästään ympäristöön vaan myös mielialaan, käyttäytymiseen ja yrityksen brändikulttuuriin”, Leitzin julkaisussa sanotaan. Tee yhteistiloista kutsuvia järjestämällä niihin miellyttävät ja rennot istumapaikat. Sijoita seinille valkotauluja, joiden ympärillä on helppo neuvotella ja kehittää ideoita. Nobon laajakuvavalkotaulun käyttöpinta on optimoi poistamalla tilaa vievät reunukset ylhäältä ja alhaalta ja leventämällä taulua sivuille päin. Varmista, että valkotaulun lähellä on tusseja ja kiinnitettäviä viestilappuja. Tällaiset ratkaisut voivat innostaa yhteistyöhön ja vahvistaa yrityskulttuuria.

Tutustu muihin aiheeseen liittyviin kirjoituksiin

Vaihtuvat työpisteet vaativat mukana kulkevan ergonomian

Etätyö on asettanut haasteita kunnollisen työergonomian löytämisessä. Usein työpisteet ovat liikkuvia, jolloin työpiste muuttuu jatkuvasti. Mukaan otettava RollerMouse mobile edistää hyvää työergonomiaa, missä ikinä töitä teetkään! Tutustu laadukkaaseen työergonomiaan!

Lue lisää

Aktiivinen istuminen ja työasennon vaihtelu ovat työhyvinvoinnin keskiössä

Teitpä työtäsi sitten toimistolla tai kotona, työympäristöllä on suuri vaikutus työyhteisön hyvinvointiin ja sen myötä yrityksen menestykseen. Vaikka asento olisi kuinka ergonominen, ei yhteen asentoon kannata jämähtää liian pitkäksi aikaa. Stoo® -tuoteperhe tarjoaa kalusteet tämän päivän työntekoon. Tutustu aktiiviseen työergonomiaan!

Lue lisää

Yliopisto kuin pieni kaupunki - Case Jyväskylän Yliopisto

Jyväskylän Yliopisto on pärjännyt poikkeustilanteessa erinomaisesti nopean reagointinsa ja osaavien kumppaniensa ansiosta. Mutta mitä kaikkea pitää huomioida ja ennakoida, jotta sekä opiskelijoille että työntekijöille mahdollistetaan opiskelu ja työnteko turvallisuudesta tinkimättä? Lue lisää asiakastarinastamme!

Lue lisää

Tilaa blogit sähköpostiisi